Як розвивати креативне і стратегічне мислення

Креативне мислення допомагає швидко реагувати на будь-яку проблему і знаходити нестандартні шляхи виходу зі складних ситуацій. Воно потрібне не тільки людям творчих професій, креативність з успіхом можна застосовувати для вирішення найрізноманітніших повсякденних завдань.

Image
Відкрити сурдопереклад

Креативне мислення це здатність створювати та втілювати в життя щось нове, вирішення проблеми, метод, пристрій, художній об'єкт або форму.

Креативне мислення допомагає швидко реагувати на будь-яку проблему і знаходити нестандартні шляхи виходу зі складних ситуацій. Воно потрібне не тільки людям творчих професій, креативність з успіхом можна застосовувати для вирішення найрізноманітніших повсякденних завдань.

Потенціал для того, аби вибудовувати оригінальні логічні ланцюжки є у кожної людини. Почати активно генерувати свіжі ідеї і втілювати їх в життя можна за допомогою низки простих вправ.

  1. Налаштуйте себе на позитив.

Щоб розвивати креативність, потрібен особливий психологічний настрій. Якщо людина вважає себе невдахою, вона не зможе бути генератором нових ідей. Страхи, сумніви і негативні підсвідомі установки пригнічують творчий потенціал. Спробуйте визначити, що заважає саме вам. Для одних це страх здатися дурним, для інших невпевненість в собі або страх перед критикою. Найчастіше джерелом таких думок служать наші переконання, багато з яких формуються ще в дитинстві. Через них ми починаємо інтерпретувати будь-які події в негативному ключі.

Намагайтеся частіше згадувати про свої успіхи і концентруватися тільки на хорошому. Позитивний настрій стимулює мозкову активність, допомагає досягти внутрішнього спокою і гармонії.

  1. Тренуйтеся за допомогою асоціацій.

Розбудити в собі творчий початок і стимулювати розумову активність добре допомагають асоціації. Ще Стів Джобс говорив про те, що креативність це «просто створення зв'язків між речами». Об'єднуючи між собою різні фрагменти з уже наявного досвіду, людина синтезує щось нове. Виберіть будь-який предмет і постарайтеся придумати якомога більше нестандартних способів його застосування. Наприклад, поліетиленовий пакет можна використовувати замість бахіл, плавальної шапочки, кондитерського мішка або харчової плівки для обгортання.

Ще одна вправа випадкові асоціації. Відкрийте словник або іншу об'ємну книгу. Не дивлячись на сторінку, вкажіть пальцем на будь-яке слово і випишіть його на папір. Повторіть цей крок ще раз. Тепер спробуйте пов'язати отримані слова між собою можна придумувати цілі історії. Згодом мозок починає швидше створювати асоціації та незвичайні ідеї.

Відкрити сурдопереклад
  1. Уявіть себе на місці директора.

Розвинути здатність до генерації нових ідей допомагає рольове перевтілення. Сидячи в громадському транспорті або на нудній зустрічі, уявіть себе на місці іншої людини. Це може бути архітектор, якому належить виконати незвичайне замовлення, або керівник великого підприємства, що знаходиться в стані занепаду. Подумайте, які антикризові заходи дозволять вам уникнути банкрутства і зберегти ділову репутацію. В ідеалі вигадану проблему потрібно вирішити нестандартним методом і придумати оригінальну розв'язку.

  1. Почніть користуватися другою рукою.

У більшості людей права рука провідна. Вона активніша, частіше використовується, виконує рухи швидше і точніше. Праву руку контролює ліва півкуля мозку. Воно ж відповідає за наше аналітичне мислення. А ось уява, складні образи і емоційний інтелект прерогатива правої півкулі. Якщо іноді виконувати звичні побутові дії лівою рукою, можна поліпшити його роботу і розвинути творчі здібності. Лівшам така вправа теж буде корисною. Використання правої руки розбудить мозок і активізує його діяльність.

  1. Записуйте ідеї в блокнот.

Не потрібно чекати натхнення  воно майже ніколи не приходить саме по собі, а виникає вже в процесі роботи. Для розвитку креативності потрібне постійне самонавчання і творче зростання. Читайте, якомога більше літератури по вашій темі, спілкуйтеся з талановитими людьми та однодумцями. У соцмережах можна підписатися на блогерів, які так чи інакше стикаються з вашої сферою. Постійно шукайте приклади для творчого підйому і вчіться у тих, хто вже досяг певних успіхів. Переглядаючи роботи інших людей, ви, напевно, знайдете для себе багато нового і цікавого.

При цьому важливо уважно стежити за своїми думками. Записуйте будь-як ідеї,  що спадають на думку, навіть якщо вони здаються абсурдними. Творчі пориви трапляються несподівано за прийомом їжі, на тренуванні, у взуттєвому магазині, уві сні.

  1. Знайдіть нове застосування старим речам.

У повсякденному житті люди йдуть за давно заведеними шаблонними схемами. Спробуйте креативно підходити не тільки до робочих питань і хобі, а й до будь-якої діяльності. Вносьте в кожне своє заняття трохи творчості: навіть невеликі зміни можуть наштовхнути на нову ідею. Почніть переробляти старі речі або перетворювати повсякденні предмети в незвичайні. Тренувати креативність можна в компанії з друзями поставте новий фільм, вимкніть звук і почніть дублювати героїв. А прочитавши половину книжки, спочатку спробуйте самостійно придумати її фінал.

  1. Запишіться на онлайн-курси.

Нові враження допомагають не тільки нестандартно мислити, а й покращують роботу головного мозку. Завдяки інформації, що регулярно надходить, утворюються нові нервові клітини і зв'язки між ними. Саме тому важливо слухати нову музику, відкривати для себе нові фільми, пробувати нову їжу в різних кафе і ресторанах, подорожувати. Навіть простий похід в магазин або на ярмарок народної творчості може подарувати цікаву ідею.

  1. Спробуйте попрацювати в кав'ярні.

Для народження нових ідей важлива зміна обстановки. При тривалій роботі на одному місці людина стає неуважною і починає частіше робити помилки. Найпростіше звільнити робоче місце від непотрібних речей, придбати нове канцелярське приладдя, поміняти лампу або стіл. Спробуйте зрозуміти, в яких умовах вам найлегше працювати. Можна підглянути, як організований творчий процес у відомих людей. Або спробуйте попрацювати в кав'ярні. Це відмінне місце для того, щоб написати статтю або закінчити робочий проект. Дослідження, результати якого були опубліковані в Journal of Consumer Research, показало, що рівень фонового шуму в закладах такого типу стимулює творчу активність.

Відкрити сурдопереклад

Мислити стратегічно це знати, чого ви хочете і до чого прагнете, як на шляху до своєї мети використовувати наявні ресурси і що ще для цього потрібно. Цей навик допомагає бачити кінцевий результат і думати на перспективу.

Є кілька простих способів, які допоможуть розвинути стратегічне мислення.

  1. Підключайте свідомість і постійно ставте собі питання. Почати можна з регулярного аналізу своїх дій. Весь час запитуючи себе про те, як конкретні кроки співвідносяться з цілями, яких хочете досягти, ви тренуєте чіткий алгоритм мислення і формуєте особливу звичку.
  2. 2. Вибирайте пріоритети. В будь-якій справі важливо вміти розставляти акценти і вибирати пріоритети. З них буде складатися тактика, яка і покаже, дорожчим або дешевшим, швидшим або довшим вийде шлях з точки А в точку B. Постарайтеся абстрагуватися і поглянути на розстановку пріоритетів задуманої стратегії з боку: чи відображає вона ваші справжні бажання, чи вистачає ресурсів, чи призведе цей план до досягнення результату або, навпаки, віддалить від мети.
  3. Думайте позитивно, намагайтеся бачити можливості і рішення в будь-який ситуаціі. Практикуйте цю техніку спочатку на позитивних речах, а потім пробуйте аналізувати в такому напрямку і негативні ситуації. Налаштуйте себе не на обдумування проблеми, а на пошук рішень, намагайтеся побачити можливості, а не перешкоди. Навіть з негативної ситуації можна винести урок і отримати бонуси, які, зрештою, можуть привести до мети.
  4. Розширюйте світогляд і своє ближнє і дальнє коло спілкування. Пам’ятаєте теорію п'яти рукостискань? Ми ніколи на 100% не знаємо, хто з нашого оточення може в якусь хвилину вплинути на прийняття конкретних рішень або навіть на важливі стратегічні вибори. Чим більше ми спілкуємося і дізнаємося щось нове з книг, фільмів, професійних співтовариств тим більше бачимо альтернатив. Вивчаючи і аналізуючи чужий досвід, зіставляючи факти, дії і наслідки з життя і практики інших людей, ми вчимося бачити ширше і далі, прогнозувати, добудовувати картину світу до максимальної повноти.
  5. Грайте в стратегічні настільні і комп'ютерні ігри. Гра один з найефективніших способів навчання не тільки дітей, а й дорослих. Тут нам є чому повчитися у підростаючого покоління. Чи помічали, з яким задоволенням підлітки грають в стратегічні настільні і комп'ютерні ігри? Насправді, це більше, ніж просто розвага: вони стимулюють допитливість і спостережливість, тренують увагу і концентрацію, розвивають гнучкість розуму, вчать знаходити альтернативні варіанти і ресурси для досягнення мети.

Те, яким буде ваше життя, залежить від вас. Звичайно, до своєї мети потрібно активно йти, але не менш важливо встигати «точити сокиру» дивитися далеко вперед і прогнозувати наслідки. Саме стратегічне мислення  задає цей загальний вектор руху і дозволяє заощадити час та інші ресурси, а головне, в кінцевому підсумку все ж прийти до того життя, яке ви для себе задумали.